Četiri tisuće litara voćnog vina pretvorili u dezinficijens
Novosti s tržišta rada

Četiri tisuće litara voćnog vina pretvorili u dezinficijens

Vrijednu donaciju donirat će gradskim kulturnim ustanovama, školama i vrtićima

Za 4000 litara voćnog vina koje je trebalo postati osvježavajući cider Somersby, u koprivničkom Carlsbergu odlučili su da može imati i drugu namjenu.

Preradili su ga u dezinficijens za ruke i poklonili svojim zaposlenicima kako bi oni i njihove obitelji bili još sigurniji. Preostalu količinu vrijednosti 40 tisuća kuna su donirali Gradu Koprivnici, koju je preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić prenosi Danica.hr.

“Vrijednu donaciju odmah ćemo preusmjeriti našim gradskim ustanovama u kulturi, školama i vrtićima. U ovoj situaciji koja je izazov za sve nas, pokazujemo koliko svi zajedno možemo biti društveno odgovorni”, istaknuo je gradonačelnik.

Menadžerica za komunikacije Carlsberga Tatjana Petričušić otkriva kako na početku pandemije nisu mogli doći do dovoljnih količina dezinficijensa koji im je bio potreban za pojačanu higijenu na radnom mjestu.

“Zato smo ga priručno zamiješali u našem laboratoriju. No kako nemamo takvog alkohola za proizvodnju, niti opremu da sami proizvedemo veću količinu, pronašli smo partnere i u suradnji s njima proizveli vlastiti dezinficijens“, tumači Tatjana Petričušić. Dodaje kako su 4000 litara voćnog vina kroz dva procesa destilacije preradili u 70-postotni alkohol, a zatim proizveli dezinficijens koji su pakirali u 1200 polulitrenih bočica.

No, to ne znači da kompanija planira pokrenuti novi biznis jer nije isplativo da se dezinficijens proizvodi od voćnog vina. Ono će i dalje će biti korišteno za proizvodnju popularnog cidera Somersby koji se iz koprivničkog pogona izvozi u 20-ak zemalja, od Singapura do SAD-a.

Carlsberg pomaže i na razini cijele grupacije. Zaklade, u čijem je većinskom vlasništvu Carlsberg grupacija, donirale su ukupno 95 milijuna danskih kruna (oko 97 milijuna kuna) u borbi protiv COVID-19 infekcije.

Izvor: Danica.hr

Photo: Grad Koprivnica