Nalazimo se ispod europskog prosjeka kad je riječ o nezaposlenosti
Novosti s tržišta rada

Nalazimo se ispod europskog prosjeka kad je riječ o nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u siječnju je smanjena u odnosu na prethodni mjesec.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

U siječnju je stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je 7,3 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku, izračunao je europski statistički ured, objavio je N1.

I u eurozoni je bila nepromijenjena, zadržavši se na 8,1 posto, koliko je prema revidiranom podatku iznosila u prosincu 2020.

Za oba područja Eurostat je smanjio prvotnu procjenu za prosinac za po 0,2 postotna boda.

U siječnju 2020. u Uniji je iznosila 6,6 posto, a u eurozoni 7,4 posto.

Ukupno je u EU u prvom ovogodišnjem mjesecu bez posla bilo 15,663 milijuna građana, od čega njih 13,282 milijuna u eurozoni. Njihov je broj uvećan u odnosu na prosinac 2020. za 29 tisuća u EU i za osam tisuća u eurozoni.

U usporedbi sa prvim prošlogodišnjim mjesecom broj nezaposlenih u EU porastao je za 1,465 milijuna a u eurozoni za 1,010 milijuna.

Španjolska drži čelo crne liste

Među zemljama članicama čijim je podacima raspolagao Eurostat daleko najvišu stopu nezaposlenosti i dalje bilježi Španjolska, od 16 posto.
Sve ostale zemlje prema raspoloživim podacima imale su stopu nezaposlenosti nižu od 10 posto, pri čemu je najvišu imala Litva, od 9,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u siječnju smanjena na 7,1 posto, s revidiranih 7,6 posto u mjesecu ranije, što znači da je kliznula ispod prosjeka EU-a. Prvotna procjena za prosinac pokazivala je stopu od 7,5 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima bilo 126 tisuća građana, devet tisuća manje nego u prosincu. 

Izvor: N1