- dočekuje i prima goste, brine se o njihovom smještaju u restoranu, odnosno u ugostiteljskom objektu
- priprema, toči i izdaje piće i hranu iz asortimana ponude u skladu sa normativima uslužuje goste na osnovu projektiranog sistema rada i sukladno tome vrši naplatu usluga
- obavlja pomoćne i pripremne poslove u svezi obavljanja osnovnih poslova
- brine o asortimanu hrane i pića
- vrši i kontrolira nabavku pića i drugih artikala
- obučava, trenira i kontrolira učenike na praksi
- proučava dnevno jelovnik i vinsku kartu prema kojima poslužuje goste
- nadzire rad uslužnog osoblja na svom rajonu
- izvještava o štetama, uništenim i izgubljenim stvarima
- prima, preuzima, servira i poslužuje jela i pića
- naplaćuje račune gostima
- posprema i čisti stolove, opremu, prostor restorana i namještaja
- pravovremeno obavještava šefa sale o popravcima u odjelu
- ponaša se u skladu s hotelskim kodeksom ponašanja
- radi na pripremi objekata i okućnica kod otvaranja i zatvaranja istih
- u razdoblju izvan sezone obavlja poslove u drugim organizacijskim jedinicama, prema potrebi, sposobnostima, znanjima i vještinama
- zamjenjuje šefa sale u njegovom odsustvu
- obavlja i ostale poslove po uputama i nalogu šefa sale i direktora profitnog centra kojemu je i odgovoran za svoj rad