U odsutnosti voditelja kuhinje organizira i nadgleda rad kuhinje:
- organizira raspored poslova u smjeni
- svakodnevno priprema i izdaje upute za rad zaposlenicima u svojoj smjeni (planske količine namirnica potrebne za dnevnu potrebu al carta)
- brine se i pomaže u pripremi jela te odgovara za kvalitetu i okus
- vodi brigu o kvaliteti i količinama namirnica u skladištima hrane (zdravstvena ispravnost, uvjeti pohrane i način rukovanja namirnicama)
- obavlja poslove kuhara
- odgovoran je za čistoću kuhinje, za urednost kuhinjskog osoblja te za provedbu općih i posebnih higijenskih uvjeta (osobna higijena, higijena okoline, higijenski uvjeti skladištenja namirnica, proizvodnje i usluživanja hrane)
- vodi evidenciju rada osoblja u smjeni
- brine za kuhinjski inventar, opremu i uređaje, te kontrolira njihovu ispravnost i pravilno korištenje
- pomaže voditelju kuhinje pri izradi jelovnika
- obavještava voditelja kuhinje o radu kuhinje u smjeni
- uvodi u posao nove zaposlenike
- primjenjuje mjere i sredstva zaštite na radu
Sve kvarove i neispravnosti objekta, infrastrukture ili radne opreme iz svoje domene odmah prijavljuje tehničkoj službi objekta ili direktno vanjskom ugovornom servisu (za one dijelove i uređaje za koje je tehnička služba dostavila uputu o direktnom pozivanju servisa.